http://99theme.com
 

Üdvözöllek a skracyfoto.eu-n!

 

Miben tudlak szolgálni, segíteni? Ehhez előbb, kérlek, ismerj meg egy kicsit, engedd meg, hadd vázoljam röviden, mit gondolok nagy általánosságban a fotózásról.

Egy fotó legyen az digitális vagy papírkép egy pillanat leképezése, vagyis többnyire a másodperc törtrészét örökíti meg, mégis sokkal többet jelent annál, amit nehéz szavakba foglalni. Benne van a múlt, a jelen, valami misztikus időtlenség, és – akárcsak egy időkapszula – nem pusztán a fényeket és színeket foglalja magában, hanem jóval többet annál. Egy jó fotónak atmoszférája van, megőrzi és közvetíti a hely szellemét, ahol készült, illetve személyekről készült felvételek estén megelevenednek előttünk érzések, érzelmek, nemritkán még titkoltak is… Ezért is a mondás:

„egy kép többet ér ezer szónál”

Anélkül, hogy különböző szakmai csoportosításokba bonyolódnánk, ami itt most nem cél, nézzük először a leggyakoribb, a magáncélú képeket, melyek rendszerint saját vagy egy szűkebb csoport tagjai részére készülnek. Az olyan képek, mint gyermekünk első mosolya, az első léptek, ballagás, diplomaosztó, egy párkapcsolat kezdete, eljegyzés, esküvő, különböző évfordulók, munkahelyi- és baráti mulatságok, nyugdíjas búcsúztató, stb... (a sort szinte a végtelenségig folytathatnánk) különösen fontosak, hiszen általában egy szeretett személy, egy hozzátartozó vagy barát, vagy akár házi kis kedvencünk életének röpke momentumait örökítik meg, teszik számunkra hosszú távon elérhetővé, ha úgy tetszik „konzerválják” a pillanatot, hogy aztán azon hosszú évek, évtizedek múltán is elmélázhassunk, hogy vissza tudjuk idézni a múltat, mankóként szolgálva emlékezetünknek. Ilyenkor nemcsak a látottak kelnek újra életre emlékezetünk vetítővásznán, de – hacsak rövid ideig is – mi magunk is újraélhetjük az eseményeket egy képzeletbeli időutazás formájában. Felidézhetjük korábban érzett, saját érzelmeinket, hangulatunkat, illetve számba vehetjük mi minden történt azóta, miben változtunk, esetleg mit csinálnánk másképp, ha valóban újraélhetnénk a múltat. Ezért is dédelgetik, féltve őrizgetik a rólunk készült fotókat nagyszüleink, szüleink, illetve tesszük ugyanezt mi magunk is azzal a hatalmas előnnyel, hogy korunkban mi már mindezt elektronikus, digitális formában tehetjük, nem muszáj albumokba ragasztgatni, pakolgatni a képeket, és – ami még fontosabb – nincs minőségromlás az idő előrehaladtával. Legkedvesebb digitális fotóinkat természetesen  továbbra is megrendelhetjük papír alapon, amit aztán kitehetünk munkahelyi íróasztalunkra, vagy elhelyezhetjük otthonunk valamely jól látható pontján (éjjeli szekrényen, falra akasztva, stb…), hogy mindig szem előtt legyen.

A fotózás egy másik nagy csoportját az üzleti vagy kereskedelmi felhasználású képek adják, ahol egy üzlet vagy termék bemutatása, vonzóvá tétele a cél. Jellemzően ezekről a képekről is elmondható, hogy érzéseket, érzelmeket kelt látványuk – hiszen ez is a céljuk –, amelynek eredményeképpen aztán felkeressük az adott üzletet, kereskedőt, illetve megvásároljuk az adott terméket – feltéve hogy szükségünk van arra, az igényeinknek megfelel és megengedhetjük magunknak. (Megjegyzés: persze, a marketing- és reklámszakma igyekszik meggyőzni minket, hogy egy adott termékre vagy szolgáltatásra akkor is szükségünk van, ha ez nem feltétlenül van így…)

A fenti rövid kitérő után – amiről még oldalakat tudnék írni, azonban bevezetőnek már így is hosszabbra sikeredett, mint szerettem volna – térjünk vissza az első kérdéshez, illetve annak megválaszolásához. Én a pillanat megőrzésében, események dokumentálásában, reklám- és divatfotók készítésében tudok a szolgálatodra lenni. Amennyiben bizalmat szavazol és megbízol a számodra kedves személyek, események megörökítésében, vagy ha éppen vállalkozásod/terméked közzétételéhez, hirdetéséhez szeretnél megfelelő képeket (modellek esetében ide kell érteni a portfóliót is, hiszen ez esetben ők saját maguk a „termék”), úgy több éves tapasztalattal és megfelelő technikával állok a rendelkezésedre, maximális odaadással és elkötelezettséggel a minőség és megelégedettség iránt. Elsősorban Szombathely környékén fotózok, de a távolság sem akadály, csak megegyezés kérdése... :)

Bízom benne, hamarosan személyesen is találkozunk!skracyfoto - digitális fotózás

 

 

Üdvözlettel: Skriba László (skracy)

 

Copyright 2011-2015 © skracyfoto